Hoe maak ik mijn luchtfilter schoon?

Elke keer nadat je hebt gereden is het zaak om je luchtfilter te controleren. Zie je dat de filter redelijk vies is, en er eventueel zand onder zit. Dan is het zaak om je luchtfilter schoon te maken.


Hoe maak ik mijn luchtfilter schoon?

Het wassen van een filter gaat het gemakkelijkst met een luchtfilter ‘cleaning’ kit. Dit is een complete kit om je filter te wassen. Putoline heeft hierin de beste kits met alle toebehoren erbij. Er bestaan twee kits: De standaard Action Kit en de BIO-variant. Alle producten zijn ook los te verkrijgen in onze shop.

Werkwijze Putoline Action Kit:

Wanneer jouw luchtfilter met standaard olie is ingeolied (vaak te herkennen aan de blauwe kleur) kan je deze alleen wassen met de standaard Action Kit. De kit bevat 4L luchtfilter reiniger, een grote schoonmaak emmer en 1L luchtfilterolie incl. een speciale emmer hiervoor.

Stap 1:

Verwijder de luchtfilter uit je motor en demonteer het filterrekje.

Stap 2:

Vul de grote emmer, met het rekje onderin, met de Action cleaner, zodanig dat de luchtfilter ondergedompeld zit. Kneed de luchtfilter enkele keren in de reiniger en laat het vuil bezinken onder in de emmer. Kneed de luchtfilter net zolang totdat alle zand en vuil grotendeels verwijderd is. Laat de filter daarna nog even in de Action Cleaner zitten, zodat het diepe vuil goed kan los weken en los komt.

Stap 3:

Was vervolgens de luchtfilter af met water totdat al het overige vuil eraf is. Laat nu de luchtfilter enkele uren drogen. Totdat de luchtfilter volledig droog is.

Stap 4:

Vul vervolgens de kleine emmer met de luchtfilterolie. Olie de luchtfilter gelijkmatig in en knijp gemoedelijk zoveel mogelijk olie eruit. Laat de luchtfilter in open lucht enkele uren drogen voordat je het weer terug plaatst in je crossmotor.

Stap 5:

Plaats de luchtfilter terug in het filterrekje en monteer deze in de motor. De luchtfilter is klaar om gebruikt te worden.Werkwijze Putoline BIO Action Kit

De BIO luchtfilters (vaak te herkennen aan de groene kleur) kunnen alleen worden schoongemaakt met een Bio Action Kit. De olie is biologisch afbreekbaar en daardoor beter voor het milieu. Een groot voordeel is dat je de ‘Dirt Remover’ aanmaakt op waterbasis en deze daardoor gewoon in de gootsteen kan deponeren.

Stap 1:

Verwijder de luchtfilter uit je motor en demonteer het filterrekje.

Stap 2:

Vul de grote emmer met 3L heet water, voeg daarbij 100ml Bio Action Cleaner toe (per luchtfilter). Draag handschoenen en zorg dat het water niet te heet is. Kneed de luchtfilter enkele keren totdat het grove zand eraf is. Plaats vervolgens het rekje en doe de deksel op de emmer. Laat de luchtfilter erin zitten totdat deze volledig schoon is en alle vuil is losgeweken.

Stap 3:

Was de luchtfilter af met water totdat al het zeep verwijderd is. Laat de luchtfilter drogen totdat hij volledig droog is.

Stap 4:

Vul de kleine emmer met de Bio Action Fluid. Kneed de luchtfilter in de olie totdat de olie goed is verspreid. Knijp deze gemoedelijk uit zodat de luchtfilter niet te nat is. Laat de luchtfilter drogen totdat deze volledig droog is.

Stap 5:

Plaats de luchtfilter terug om het luchtfilterrekje en monteer deze terug in de motor. De luchtfilter is klaar om gebruikt te worden.


whatsapp popup image
Voor vragen neem gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder.
Hoe kunnen wij je helpen?